För att sjuksköterskor och läkare ska bli tilldelade ett bemanningsuppdrag inom ramen för det nationella avtalet finns vissa krav att ta hänsyn till. I denna artikel går vi snabbt igenom de viktigaste punkterna för dig som överväger att arbeta som vårdkonsult:
- Legitimation & kompetens: Konsulter måste ha en giltig svensk legitimation och minst två års klinisk erfarenhet.
- Utbildningar & certifikat: Se till att din HLR-utbildning är uppdaterad och att din e-legitimering uppfyller säkerhetskraven.
- Referenser: Dokumenterade referenser från tidigare chefer är ett krav för att styrka din erfarenhet.
- Arbetsmiljö och digitala verktyg: Anpassa dig efter regionernas smittskydd, vårdhygien och IT-system.
Läs vidare för få mer kött på benen på hur du bäst förbereder dig inför din ansökan.
1. Styrk din kompetens enligt nationella avtalet
För att kunna arbeta inom vården är det en förutsättning att:
- Ha en giltig svensk legitimation: Detta är en absolut förutsättning för att arbeta inom svensk hälso- och sjukvård.
- Uppfylla krav på klinisk erfarenhet: Minst två års aktuell erfarenhet efter legitimationen är nödvändig. För specialistroller krävs att erfarenheten är inhämtad med en tjänstgöringsgrad på minst 50 % under de senaste fyra åren.
- Behärska svenska: Du ska utan problem kunna tala, skriva och förstå svenska. För vissa uppdrag accepteras även norska eller danska om du når nivå C1 enligt Europarådets nivåskala. Språket verifieras normalt under en intervju.
Att ha dina dokument och meriter väl organiserade ökar chanserna att snabbt bli vald för uppdrag. Du kan ladda upp dessa och spara för fler ansökningar via ditt konto på Staffi.
2. Villkoren för utbildningar och certifikat – HLR och E-legitimering
HLR-utbildning
- Aktuell HLR-certifiering: Se till att din HLR-utbildning är genomförd senast 12 månader före uppdragets start. Detta visar att du kan hantera akuta situationer och agera snabbt vid behov.
E-legitimering
- Giltig SITHS e-legitimation: Regionerna kräver att du har en giltig e-legitimation med rätt säkerhetstillitsnivå (vanligtvis nivå 2 eller 3).
- Reservkort och uppdateringar: Håll koll på att ditt e-legitimeringskort har kapacitet för nya certifikat och var medveten om eventuella administrativa kostnader vid behov av reservkort.
Att ha dessa certifikat i ordning är avgörande för att praktiskt kunna utföra uppdraget. I vissa fall kan bemanningsbolaget hjälpa dig beställa kort innan uppdraget.
3. Krav på referenser för vårdkonsult
En obligatorisk del av rekryteringsprocessen är att du kan styrka din erfarenhet genom referenser:
- Referenstagning: Varje referens bör, i den mån det är möjligt, vara från en chef eller motsvarande från en klinisk verksamhet där du har varit anställd eller haft uppdrag under de senaste fyra åren.
- Dokumentation: Se till att dina referenser är dokumenterade och aktuella. Detta innebär att du bör ha kontaktuppgifter och verifierbara referenser redo vid en eventuell kontroll. Man brukar säga att man ska kunna visa referenser från sina två senaste genomförda uppdragen.
- Betydelse för rekryteringen: Kvaliteten på dina referenser kan vara avgörande vid utvärderingen av din lämplighet och dina tidigare prestationer. Genom att ha starka och relevanta referenser ökar du dina chanser att snabbt bli vald för uppdrag.
Att säkerställa att du har väl dokumenterade referenser stärker din trovärdighet och är en viktig faktor för bemanningsföretag och regioner när de utvärderar din ansökan.
4. Journalsystem och andra systemkrav
- IT-system: I vissa fall är det ett krav att du har erfarenhet av ett specifikt journalsystem.
- Utbildning i digitala verktyg: Var beredd att delta i korta digitala utbildningar eller genomgångar för att snabbt komma in i nya IT-miljöer.
5. Snabbt lämna in ansökan för bemanningsuppdrag
- En snabbt inlämnad ansökan prioriteras: Regionerna prioriterar ofta den snabbast inlämnade kompletta ansökan. Därför gäller det för dig som konsult att ha din dokument i ordning för att kunna lämna in dem i samband med ansökan så att du så snart som möjligt kan bli presenterad i enlighet med avtal.
Summering
För att ha ett smidigt och säkert ansökningsförfarande enligt de nationella avtalet bör du:
- Hålla dina certifikat, legitimationer och utbildningar uppdaterade,
- Visa upp referenser som dokumenterar din erfarenhet,
- Ha erfarenhet av berörda journalsystem som anges för uppdraget
- Agera snabbt
Staffi är ett stöd för vådkonsulter
Genom Staffi kan du i uppdragsbeskrivningen få nödvändig information om kraven för ett specifikt uppdrag för att kunna bedöma om det passar dig. Därtill kan du spara dina dokument för att snabbt kunna återanvända dem för andra uppdrag.
Du är alltid välkommen att kontakt oss eller partners för mer information om vad man bör tänka på när man ska söka uppdrag.
Källa: https://mellanarkiv-offentlig.vgregion.se/alfresco/s/archive/stream/public/v1/source/available/sofia/rs11318-826211874-63/native/Bilaga%201%20Kravspecifikation_v4.pdf
Relaterat: Staffis undersökning av de ändrade arbetsförhållandena för vårdpersonalen efter införandet av det nationella avtalet