Blog Image - Vara hyrläkare eller fast anställning? För- och nackdelar

Vara hyrläkare eller fast anställning? För- och nackdelar

Publicerad 2025-03-24

Dela

Dela denna vårdtjänst på facebook - sprid lediga blog inom vårdenDela denna vårdtjänst på Linkedin - sprid lediga blog inom vårdenDela denna vårdtjänst på X/Twitter - sprid lediga blog inom vårdenDela denna vårdtjänst på mail - sprid lediga blog inom vården

Den här artikeln beskriver fördelar och nackdelar att arbeta som hyrpersonal med att ha en fast anställning inom vården. Syftet är att ge vägledning om vilken arbetsform som passar dig.

Lön och ersättning – hyrläkare & hyrsjuksköterska vs fast anställd

Ersättning för hyrpersonal: Ett nytt nationellt ramavtal för inhyrd vårdpersonal trädde i kraft 2024. Det innebär att regionerna nu tillämpar en enhetlig prislista baserad på tre geografiska zoner (1 = storstad, 3 = glesbygd) (Nytt avtal klart för gemensam upphandling av hyrpersonal). Notera att alla bemanningsbolag måste följa dessa priser och villkor i regionerna, vilket ger konsulter en mer standardiserad lönemarknad. För privata vårdgivare är ersättningen individuell.

Löner för fast anställda: För den som är fast anställd inom region eller kommun ser lönebilden annorlunda ut. Enligt SCB:s senaste lönestatistik hade specialistläkare i Sverige en genomsnittlig månadslön på 92 200 kr år 2023 (Hur mycket tjänar en läkare?). Grundutbildade sjuksköterskor hade samtidigt en genomsnittlig månadslön på omkring 42 900 kr (Hur mycket tjänar en sjuksköterska?). Dessa summor är inklusive fasta lönetillägg och omräknade till heltid. Skillnaden i lön mellan läkare och sjuksköterskor är alltså stor i fasta anställningar. Jämfört med hyrpersonalens timarvoden kan man dock se att hyrpersonal ofta får högre ersättning per arbetad timme än vad fast anställda tjänar om man omvandlar månadslönen till timlön. Ekonomiskt kan alltså hyrarbete ge högre bruttolön per timme, men man bör även väga in andra faktorer som vi diskuterar nedan.

För- och nackdelar med hyrpersonal kontra fast anställning

Både att jobba som konsult och fast jobb har sina fördelar och utmaningar. Här jämför vi några viktiga aspekter:

Ekonomi och lön

Högre ersättning vs stabil lön: Som hyrpersonal får du oftast högre direkt ersättning per timme än som fast anställd, särskilt för erfarna läkare och specialister. Fast anställda har å andra sidan en stabil månadslön med årlig löneutveckling enligt avtal.

Tilläggsersättning: Hyrpersonal-avtalet kan inkludera vissa tillägg för t.ex. resa till norra regioner (en särskild reseschablon finns för Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland/Härjedalen (Nytt avtal klart för gemensam upphandling av hyrpersonal)). Som fast anställd kan du istället få andra tillägg genom kollektivavtal, t.ex. ob-ersättning för natt/helg, övertidsersättning, jourkomp etc. Båda grupperna kan få traktamente och reseersättning vid arbete på annan ort, men villkoren varierar.

Pension och förmåner: En fast anställning i region/kommun inkluderar pensionavsättningar (tjänstepension) och andra förmåner som friskvårdsbidrag. Inhyrda konsulter som är anställda av bemanningsbolag omfattas numera också av krav på tjänstepension enligt det nationella avtalet (minst 4,5 % av lön upp till 7,5 ibb). Egenföretagare (underkonsulter) måste själva se till att sätta av pengar till pension och försäkringar – mer om detta nedan.

Anställningstrygghet och karriär

Fast anställda har en anställningstrygghet. Du omfattas av LAS (lagen om anställningsskydd) och har uppsägningstider, skydd vid omorganisation etc. Hyrpersonal har inte samma långsiktiga trygghet – ett konsultuppdrag varar ofta några veckor eller månader i taget. Visserligen kan uppdrag förlängas, men regionen kan också avsluta uppdrag med kort varsel (enligt nya avtalet kan uppsägning ske med 7 dagars varsel under pågående uppdrag).

Som fast anställd finns ofta möjlighet till karriärutveckling inom organisationen – t.ex. bli specialist, få en chefsroll eller ägna sig åt forskning och utveckling. För läkare är det i princip nödvändigt att ha en fast tjänst för att genomföra AT och ST-tjänstgöring (specialistutbildning). Som hyrpersonal hyrs du in för att utföra ett specifikt jobb och har sällan del i klinikens långsiktiga projekt. Det kan vara svårare att meritera sig för högre tjänster eller akademiska meriter om man hoppar mellan uppdrag.

Hyrarbete kan ge omväxling – du får prova på olika arbetsplatser, orter och arbetskamrater. Det kan vara utvecklande i sig och ge bred erfarenhet. Fast anställda å andra sidan får en kontinuitet i arbetslaget och patienterna, vilket många uppskattar. Man lär känna sin arbetsplats på djupet och kan följa patienters vårdförlopp över tid, något som tillfälliga konsulter sällan får göra.

Sociala skyddssystem och arbetsvillkor

Fast anställda har rätt till sjuklön från arbetsgivaren och omfattas av kollektivavtalens försäkringar (t.ex. arbetsskadeförsäkring). En hyrkonsult som anställs via ett bemanningsföretag kan ha liknande skydd genom sin arbetsgivare (bemanningsbolaget). Det nya hyravtalet ställer krav på bl.a. sjuklönetillägg för konsulter som varit anställda minst ett år. Men om du jobbar som egenföretagare är du inte anställd och har inte automatisk rätt till sjuklön – du får istället sjukpenning via Försäkringskassan enligt eget företagares villkor, vilket ofta innebär en karensperiod. Värt att notera att det numer finns vite för bemanningsbolaget om det inte är möjligt att ersätta en konsult som uteblir, till exempel pga sjukdom.

Som fast anställd (eller tidsbegränsat anställd) kan du försäkra din inkomst via medlemskap i en A-kassa och eventuellt inkomstförsäkring genom facket. Om du skulle bli arbetslös har du då rätt till ersättning enligt reglerna. Hyrpersonal som har en anställning i bemanningsbolag kan också vara med i A-kassan på samma sätt – du räknas då som anställd och kan söka ersättning om du blir ofrivilligt utan uppdrag (t.ex. om anställningen avslutas). För egenföretagare är det mer komplicerat: du kan få A-kassa som företagare, men oftast krävs att du lägger firman vilande och inte bedriver verksamhet medan du är arbetslös (Fler egenföretagare får a-kassa trots ”märkliga” regler - Arbetet). Det är viktigt att du i så fall är medlem i en A-kassa som även tar egenföretagare (t.ex. Akademikernas eller Vårdförbundets a-kassa) och uppfyller arbetsvillkoren. Inkomstförsäkring via fackförbund kan gälla även egenföretagare i vissa förbund (t.ex. Läkarförbundet eller Vårdförbundet), men kolla villkoren noga.

Fast anställda har rätt till betald semester enligt lag och avtal. En hyrkonsult får istället vanligtvis högre lön inklusive semesterersättning, men måste själv planera och ta obetald ledighet mellan uppdrag för att få motsvarande "semester". Friheten här är att du som konsult kan välja att ta längre ledigheter mellan uppdrag om ekonomin tillåter, medan en anställd är mer låst till förbestämda semesterveckor.

Skillnader för läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal

Inom läkarkåren är det vanligt att erfarna specialister provar på att arbeta som hyrläkare för att höja sin inkomst eller få omväxling. Ersättningarna för hyrläkare är i regel högre jämfört med vad en överläkare tjänar som fast anställd. Läs mer om detta vår beräkning av löner för hyrläkare. Samtidigt måste läkare som är tidigt i karriären (AT-läkare eller ST-läkare) i praktiken vara fast anställda för att fullfölja sin utbildning – dessutom kräver det nya avtalet minst två års klinisk erfarenhet efter legitimation innan man kan arbeta som konsultläkare i regionen. Det betyder att nyutexaminerade läkare inte kan gå direkt till bemanningsjobb i regionerna. Hyrläkare är oftast specialister som kan hoppa in självständigt. Vissa väljer hyrarbete på deltid vid sidan av en fast tjänst (t.ex. jobba extra som stafettläkare på sommaren). Tänk på att om du har forskningsintresse eller siktar på en överläkartjänst med ansvar, kan det vara klokt att stanna inom den ordinarie organisationen åtminstone på deltid för att behålla fotfästet där.

Även bland sjuksköterskor har bemanningsarbete ökat. Hyrsjuksköterskor (inklusive specialistsjuksköterskor och barnmorskor) kan i vissa fall närapå fördubbla sin timlön jämfört med en landstingsanställning, vilket lockar många. Kraven enligt nya avtalet på två års erfarenhet gäller även sjuksköterskor, så nyutexaminerade behöver först arbeta en tid som fast anställda. För sjuksköterskor kan fördelarna med hyrarbete – utöver lönen – vara att kunna styra schema mer, kanske jobba intensivt en period och vara ledig mer däremellan. Nackdelarna liknar läkarnas: du mister lite av kontinuiteten i vårdlaget och får själv sköta mycket av planeringen kring pension, försäkring etc. Om du värderar en trygg arbetsmiljö, mentorskap och kanske möjlighet till vidareutbildning (t.ex. specialistutbildning betald av arbetsgivaren), så kan en fast anställning vara mer fördelaktig under karriärens första år. Många sjuksköterskor väljer att konsulta en period i livet, t.ex. om de vill resa och arbeta på olika orter, eller för att spara pengar snabbt under ett par år. Läs mer om beräkning av löner för hyrsjuksköterskor.

För andra yrkesgrupper som undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, biomedicinska analytiker m.fl. finns också möjligheter att arbeta via bemanningsföretag, men marknaden och ersättningsnivåerna varierar. Det nationella hyrpersonalavtalet som trädde i kraft 2024 omfattar endast läkare, sjuksköterskor och barnmorskor i regionerna. Andra yrken inom vården hyrs in vid behov via separata avtal eller avrop, som kan skilja sig åt mellan regioner och kommuner. Generellt är löneskillnaden mellan bemanning och fast tjänst inte lika dramatisk för till exempel undersköterskor som för läkare, men den kan ändå vara betydande. Som undersköterska eller paramedicinsk personal får man också väga in att arbetsmarknaden för konsultuppdrag är mindre – det kan finnas färre uppdrag att välja på, och en fast anställning kan ge mer trygghet. Å andra sidan kan bemanningsföretag erbjuda chansen att prova olika arbetsplatser (t.ex. olika kommuner eller avdelningar) under en kortare period, vilket kan vara utvecklande och ge erfarenhet.

Underkonsult (egenföretagare) vs anställd hos bemanningsföretag

Inom vårdbemanning finns det två huvudsakliga sätt att vara hyrpersonal:

Som underkonsult har man eget företag (t.ex. ett aktiebolag med F-skatt) och tar uppdrag via bemanningsföretaget som underleverantör. Det innebär att du fakturerar bemanningsbolaget för dina timmar (plus moms). Fördelen med detta upplägg är att du kan få ut en högre andel av pengarna – bemanningsföretaget slipper arbetsgivaravgifter för dig och brukar erbjuda en högre timersättning till underkonsulter. Du kan också optimera din inkomst genom företaget, till exempel ta ut lön upp till en viss nivå och resten som utdelning (för lägre skatt), samt dra av kostnader för resor, boende på annan ort etc. Nackdelen är att du själv ansvarar för allt som en arbetsgivare annars sköter: betala in skatter och avgifter, ordna med tjänstepension, försäkringar, semesterersättning, och se till att följa alla regler. Du har inte något anställningsskydd – kontraktet med bemanningsbolaget gäller oftast uppdrag för uppdrag. Skulle du stå utan uppdrag räknas du som företagare utan inkomst, och för att få A-kassa måste du pausa eller avveckla företaget helt, vilket är en trög process (Fler egenföretagare får a-kassa trots ”märkliga” regler - Arbetet). Många egenföretagare tecknar privata försäkringar för sjukdom och arbetslöshet för ökad trygghet.

Man kan välja att bli anställd konsult hos bemanningsbolaget. Då får du lön från dem (ofta per timme eller per månad under uppdraget) och de sköter skatteavdrag, arbetsgivaravgifter etc. Enligt det nationella avtalet måste bemanningsföretag också ge dig viss trygghet, t.ex. avsätta pension från 25 års ålder och betala ut sjuklöneersättning om du blir sjuk under längre uppdrag. Vissa bemanningsbolag erbjuder även andra förmåner till sina anställda konsulter, som friskvårdsbidrag eller kompetensutveckling, men det varierar. Som anställd har du rätt till åtminstone semesterersättning (ofta inbakat i timlönen) och ibland garantilön mellan uppdrag (dock långt ifrån alla företag erbjuder det). Du har också möjlighet att gå med i facket som anställd och omfattas av kollektivavtal om bemanningsbolaget har sådant. Lönen för anställda konsulter kan vara något lägre än om du hade fakturerat via eget bolag, eftersom bemanningsföretaget tar höjd för sina kostnader. Å andra sidan slipper du pappersarbetet och kan känna en större social trygghet – du är ju formellt anställd, med allt vad det innebär juridiskt.

Vad ska man välja? Det beror på din egen preferens och kunskap. Att driva eget kräver visst administrativt arbete och ansvar, men kan löna sig ekonomiskt om du har många uppdrag. Att vara anställd konsult är enklare och säkrare för många, särskilt i början innan man satt sig in i företagande. Det går också att byta modell senare – en del börjar som anställda hos bemanningsbolaget och startar eget efter att ha testat på konsultlivet ett tag.

Råd beroende på var du är i karriären

Nyexaminerad: Om du är nyutexaminerad läkare eller sjuksköterska är rådet att börja som fast anställd. Dels kräver regionerna minst två års erfarenhet innan konsultarbete (som nämnt ovan), dels behöver du bygga upp din kliniska kompetens i en trygg miljö. Som ny i yrket får du ofta handledning, introduktion och kanske strukturerad vidareutbildning (t.ex. AT/ST för läkare, traineeprogram för sjuksköterskor) vid en fast anställning – sådant får man inte på bemanningsuppdrag. Dessutom är din marknadsvärde högre med några års erfarenhet i bagaget. Under de första åren lär du känna din specialitet, skapar kontaktnät och kan därefter bättre avgöra om konsultlivet är något för dig.

Mitt i karriären: Har du arbetat ett antal år och blivit trygg i din yrkesroll kan bemanningsarbete vara ett attraktivt alternativ – särskilt om du känner att du behöver ett miljöombyte eller extra flexibilitet. Många sjuksköterskor och läkare i mitt i karriären (säg 5–15 år erfarenhet) provar att vara konsulter ett tag. Här beror rekommendationen mycket på din livssituation och mål. Om du till exempel har småbarn kanske du värdesätter flexibiliteten att själv kunna bestämma arbetstid och vara ledig längre perioder (mot att du jobbar intensivare och tjänar mer när du väl jobbar). Å andra sidan kan en fast anställning ge bättre förutsägbarhet om du behöver stabil arbetstid för familjelivet. Ekonomiskt kan det vara lockande att höja lönen rejält i konsultbranschen under några år – kanske för att spara till ett hus eller betala av studielån. Se dock till att du själv tryggar pension och försäkringar under dessa år. Det går alltid att återgå till en fast tjänst senare; att ha erfarenhet från olika platser kan till och med vara meriterande. Samtidigt bör man hålla sina kunskaper aktuella – se till att du får relevant erfarenhet som konsult så att du inte tappar i kompetens inom ditt specialistområde.

Forskning eller utveckling: Om du är intresserad av forskning, utbildning eller ledarskap inom vården rekommenderas i allmänhet en fast anknytning till en större vårdgivare (t.ex. universitetssjukhus eller akademisk vårdcentral). Konsultarbete lämnar lite utrymme för att bedriva egna projekt eller forskning på arbetstid. Universitetssjukhusen kräver oftast att man är anställd för att få använda resurser för forskning och för att kunna meritera sig akademiskt. Detsamma gäller om du siktar på utvecklingsprojekt eller kvalitetsarbete – sådana uppdrag ges internt till ordinarie personal. Du kan förstås kombinera; vissa kanske arbetar deltid kliniskt som konsulter och ägnar resterande tid åt forskning via en akademisk institution, men det kräver att man jonglerar två roller. Generellt, för forskarsugna eller de som vill upp i ledningen (t.ex. bli verksamhetschef) är fast anställning i offentlig vård eller universitetssjukvård det som öppnar flest dörrar.

Sena karriären: Erfarna vårdpersonal nära pensionsålder kan ha olika preferenser. En del väljer att stanna som fast anställda till pension för att trygga pensionen och kanske få fördelar som kommer med lång tjänstetid. Andra går över till att vara konsulter på äldre dar för att själva styra hur mycket de jobbar. Har man till exempel gått i tidig pension från regionen kan man fortsätta arbeta deltid som hyrläkare eller hyrsjuksköterska och på så vis trappa ned i egen takt, med god ersättning. Här är rådet att utvärdera sin ork och trygghet – konsultarbete ställer krav på att snabbt kunna anpassa sig på nya platser, vilket kan vara stimulerande men också påfrestande. Många upplever dock att de, med decennier av erfarenhet, lätt kan hoppa in som konsulter och uppskattar friheten det ger under de sista yrkesåren.

Avslutningsvis finns det ingen universallösning – valet mellan hyrpersonal och fast anställd beror på personliga omständigheter, ekonomiska mål och vad man trivs med. Det viktiga är att vara påläst om konsekvenserna. Förhandla alltid om villkor (både som anställd och konsult), gå med i relevanta fackförbund för stöd, och planera långsiktigt oavsett väg.

Summering av fördelar och nackdelar

Hyrpersonal (Bemanningskonsult/Underkonsult)

Fördelar:

  • Högre lön: Ofta högre ersättning per timme jämfört med fast anställning.
  • Flexibilitet: Möjlighet att välja uppdrag, variera arbetsplatser och anpassa schemat.
  • Extra tillägg: Ersättning kan inkludera extra ersättningar (t.ex. resetillägg) beroende på uppdragets geografiska placering.
  • Optimera inkomster: Som underkonsult (egenföretagare) kan du ha större möjligheter att optimera skatter och löneuttag (lön plus utdelning).
  • Mindre ansvar för arbetsplatsen: Eftersom man inte är en medarbetare på samma sätt som en fast anställd vittnar många konsulter om att det är en fördel att enbart kunna fokusera på det kliniska arbetet.
  • Erfarenhet: Genom möjligheten att arbeta på olika arbetsplatser kan man få ett större nätverk och bredare erfarenhet av kliniskt arbete.

Nackdelar:

  • Anställningstrygghet: Kortare uppdrag med mindre långsiktig trygghet och ökad inkomstosäkerhet.
  • Administrativt ansvar: Särskilt för egenföretagare, där du själv måste hantera skatter, pension, försäkringar och andra administrativa uppgifter.
  • Begränsade förmåner: Risk för sämre skydd vid sjukdom, färre interna utvecklingsmöjligheter och utmaningar med A-kassa om du är egenföretagare.

Fast anställd

Fördelar:

  • Stabil inkomst: Fast månadslön med regelbunden löneutveckling enligt avtal.
  • Hög anställningstrygghet: Skydd enligt LAS och kollektivavtal, vilket ger bättre långsiktig trygghet.
  • Sociala förmåner: Automatisk inbetalning till tjänstepension, sjuklön, betald semester och andra förmåner.
  • Karriärmöjligheter: Möjlighet till intern utveckling, utbildning, forskning och långsiktiga karriärvägar.
  • Trygg arbetsmiljö: Fasta arbetsplatser med tydliga strukturer och stöd från organisationen.

Nackdelar:

  • Lägre timlön: Fast anställda får generellt en lägre ersättning per timme jämfört med hyrpersonal.
  • Mindre flexibilitet: Fast schemaläggning och färre möjligheter att byta arbetsplats eller ta längre uppehåll mellan arbetsperioder.
  • Begränsad frihet: Mindre kontroll över vilka uppdrag man deltar i och färre möjligheter att anpassa arbetstiden helt själv.
  • Mindre direkt incitament: Svårare att snabbt maximera inkomsten jämfört med konsultarbete, där hög timersättning kan leda till större kortsiktiga inkomster.

Hur mycket mer tjänar man som hyrpersonal jämfört med fast anställd?

Det varierar, men generellt får hyrpersonal högre bruttolön per månad. Hur mycket mer man tjänar beror på yrke, erfarenhet och var i landet uppdraget är.

Kan jag som nyutexaminerad börja jobba som hyrläkare eller bemanningssjuksköterska?

Nej, inte direkt. Enligt regionernas krav behöver du minst två års klinisk erfarenhet efter legitimation innan du kan ta konsultuppdrag inom det offentliga. Dessutom är det klokt att skaffa erfarenhet och vidareutbildning via en fast tjänst i början av karriären. Så fort du uppfyller erfarenhetskravet kan du prova bemanning om du vill, men nyexaminerade läkare och sjuksköterskor börjar i praktiken alltid som anställda.

Måste jag starta eget företag för att arbeta som konsult?

Nej. Du kan starta eget bolag och bli underkonsult, men det går lika bra att vara anställd av ett bemanningsföretag och ändå arbeta som konsult. Som underkonsult fakturerar du via ditt företag och får lite högre ersättning, men då ansvarar du för skatt, pension m.m. själv. Som anställd konsult sköter bemanningsbolaget det administrativa och betalar ut lön till dig. Båda alternativen förekommer – valet beror på vad du är bekväm med (se mer i artikeln om underkonsult vs anställd).

Hur fungerar det med A-kassa och inkomstförsäkring om jag är hyrpersonal?

Om du är anställd (även av ett bemanningsföretag) gäller samma regler som för andra anställda. Du kan gå med i en A-kassa och få ersättning om du blir arbetslös, förutsatt att du uppfyller villkoren (anställningen upphör och du står utan jobb). Har du en facklig inkomstförsäkring kan den ge extra skydd utöver A-kassan, precis som för fast anställda. Om du däremot är egenföretagare (underkonsult) måste du normalt lägga ditt företag vilande för att få A-kassa (Fler egenföretagare får a-kassa trots ”märkliga” regler - Arbetet). Det är viktigt att du är medlem i en A-kassa som accepterar egenföretagare. Inkomstförsäkring kan vara svårare att utnyttja som företagare, men vissa förbund har särskilda villkor – kolla med ditt fackförbund.

Hur påverkas min pension om jag jobbar som konsult istället för fast anställd?

Som fast anställd betalar din arbetsgivare in till din tjänstepension automatiskt. Om du är anställd av bemanningsföretaget ska de enligt avtal göra pensionsavsättningar för dig också, åtminstone om du är 25 år eller äldre. Men om du är egen företagare får du ingen automatisk tjänstepension – då behöver du se till att ta ut lön och sätta av pengar till pension själv via t.ex. privata pensionsförsäkringar eller eget sparande. Det är lätt att glömma pensionsbiten när man ser den höga lönen som konsult, så se till att långsiktigt spara en del av din inkomst. En tumregel är att avsätta åtminstone 4,5–5 % av det du tjänar (motsvarande vad en arbetsgivare hade betalat in) till pension om du fakturerar själv, gärna mer om du tjänar över taket för allmän pension.

Vilka yrken inom vården kan jobba som hyrpersonal?

Främst är det läkare och sjuksköterskor (inklusive specialistsjuksköterskor och barnmorskor) som hyrs in via bemanningsföretag till offentliga vårdgivare, som underleverantör via eget företag antingen till bemanningsbolag eller direkt med privat vårdgivare. Men även andra kategorier som psykologer, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, undersköterskor och liknande kan arbeta som konsulter via bemanning, särskilt inom kommunal vård och omsorg eller privata vårdgivare. Behovet styr – t.ex. kan det finnas uppdrag för socionomer inom socialtjänsten, eller fysioterapeuter vid tillfällig personalbrist. Villkoren kan dock variera mer för dessa grupper eftersom det inte finns ett lika standardiserat nationellt avtal för alla yrken. Om du tillhör en annan yrkeskategori än läkare/sjuksköterska, kolla med bemanningsföretag som är inriktade på ditt yrke om vilka möjligheter och villkor som finns.

Är det värt att gå över till bemanning mitt i karriären?

Det beror på dina personliga mål och preferenser. Många gör det och uppskattar friheten och lönen, men det kommer med osäkerhet. Fråga dig själv vad som är viktigast just nu. Du kan också testa under en begränsad period, som att ta en vecka under semestern. För vissa blir konsultlivet en långsiktig karriär, för andra bara ett avstamp för att sedan gå tillbaka till en fast tjänst med nya erfarenheter i bagaget.